2013. március 23., szombat

Café Dilemma - vita a társadalmi problémákról


Hangos zsivalygás töltötte meg az A épület mögötti bár fedett kültéri teraszát múlt szerdán délután. A másodéves kommunikáció-médiatudomány szakos hallgatók mellett egyéb érdeklődők, és szakértők is érkeztek az első Café Dilemma előadásra, amelyet Murai Gábor tanár úr együtt szervez a hallgatókkal, Kommunikációs Konfliktuskezelő Kommandó néven.



A rendezvénysorozat célja, hogy a fiatalok körében is felhívja a figyelmet a roma kisebbséggel kapcsolatos társadalmi problémákra. Ezen a kérdéskörön belül 60 témakörrel szeretnének foglalkozni a 8-10 alkalommal megrendezendő Café Dilemma keretében. A szerdai programban 6 témakör szerepelt, melyet 6 kommunikáció-médiatudomány szakos hallgató felügyelt témavezetőként, s vitatott meg sorra a 6 asztalnál ülő diákokkal és érdeklődőkkel. Asztalonként 10 percet beszélgettek a résztvevők a szegregációról, az előítéletekről, a rasszizmusról, a roma-gyilkosságokról  a cigány nyelv kérdéséről és a roma tradíciókról. Ez tette ki a rendezvény első egy óráját, amelyből minden asztal bőségesen kivette a részét, hiszen előítéleteiket félretéve, szabadon, és nyíltan vitatkozhattak a társadalmilag kényes témákról.

A második órában a meghívott szakértők válaszoltak az esetlegesen felmerült kérdésekre. Legtöbbjük azt hangsúlyozta, hogy a romáknak munkára van szüksége ahhoz, hogy eltarthassák, taníttathassák gyermekeiket. Arról is szó esett, hogy kirekesztettségük nem csupán az ő hibájuk, a magyar nép olykor alaptalan előítéletei is a társadalom perifériájára sodorják őket.

Szakértő meghívottként vett részt a rendezvényen Binó Bianka, Szombathely diák-alpolgármestere (a fenti képen középen), Száva László, a Roma-Magyar Kézfogás Alapítvány vezetője, Ferkovics József festőművész a Vas Megyei Roma Önkormányzat irodai vezetője, Orsós Mária a Vas Megyei Roma Önkormányzat szociális munkása és Németh Tiborné Sztojka Rozália a Büki Roma Önkormányzat elnöke.
A szervezők célja továbbá, hogy a rendezvénysorozatot eljuttassák olyan helyekre is, ahol nagyobb érdeklődést válthat ki, és aktuális lehet a roma kérdések megvitatása, például a színházban, a rendőrségen, a börtönökben.

Medics Diána

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése