2013. november 12., kedd

Újra összeáll a Kispál!

Újra összeáll a Kispál!


Emlékszem, a 2010-es Sziget „mínusz egyedik napi” Kispál nagykoncertet mindenki búcsúkoncertként emlegette, de valahol tudtuk mind, hogy ami jó, annak nem lehet vége – max szünetel.






Ám ha mind ezen a zenekaron, ezeken a számokon növünk fel, és részegen ordítva énekeljük, hogy  az életben nincs már több móka, akkor azért a generációnk tényleg azt mondja a zenekar megszűnésével kapcsolatos hírekre, hogy hát igen, felnőttünk…


Ezeknek az embereknek üzenem, hogy DE NEM MA!



Nem bizony, hiszen újra lehet nosztalgiázni! Felröppent a hír, miszerint a pécsi zenekar a városukhoz közeli Orfűn újra megmutatja magát! A Fishing on Orfű fesztivál évente egyszer egy nulladik napon megnyitja a kapuit, felállítja színpadát és bejelenti, hogy következzen a Kispál és a Borz!
3 éven át hallhatjuk a zenekar számait mint egy évadokra lebontva.


  • Az első, 2014-es koncerten a ’91-es Naphoz Holddal, a ’92-es Föld kaland ilyesmi…, és a ’93-as Ágy, asztal, TV albumok számait hallgathatjuk meg élőben a zenekartól.

Személyes kedvencem ebből az időszakból a Húsrágó, hídverő című szám. Igaz, hogy én épphogy megszülettem, amikor mások már nagyban énekelték ezt a számot, de a mai napig megállja a helyét a rádiók lejátszási listáján.







  •         A következő koncert dalai 2015-ben vélhetően a ’94-es Sika, kasza, léc, a ’96-os Ül, a ’97-es Bálnák ki a partra, és a ’98-as Holdfényexpressz albumok közül fognak kikerülni.




Természetesen ebből az időszakból is megtaláltam a kedvencemet, bár az idő előrehaladtával egyre nehezebb a számomra legjobbat kiválasztanom. 
A választásom a Szívrablás című számra esett, ami a Holdfényexpressz albumon található.
Ismeretlen okokból, de a Kispál képes volt rá, hogy minden érzelemre, amit egy ember átél, és ért vagy esetleg nem ért, írjon egy dalt. Lovasi András úgy játszik a magyar nyelvvel, úgy kombinálja a szavakat és találja el a hangsúlyokat, mint egy profi zenész a hangokat és a dallamokat.

  • A 2016-os Fishing on Orfűt fogja várni egy fél ország a legjobban. Erre az évre tervezi a Kispál és a Borz olyan albumainak dalait előadni, mint például a 2000-ből a Velőrózsák, a 2003-ból a Túristák bárhol, és a 2004-ben megjelent Én, szeretlek, téged. Ezen kívül felcsendülnek olyan számok is, amik nagylemezen nem jelentek meg, például a Többiektől című EP négy dala is.

·         Ami az én szívemhez legközelebb áll, az a De szeretnék című számuk, ami Németh Jucival közreműködve készült el. Itt hozzá tenném, hogy a zenekar olyan nagy zenészekkel dolgozott együtt, mint például Lecsó, a Pál Utcai Fiúk énekese, Varga Livius a Quimbyből, vagy a Csík Zenekar.

A Kispál nem egy átlagos underground zenekar. Jelzi ezt a 2010-ben Lovasinak ítélt Kossuth-díj, a zenekarnak 1994-ben átadott eMeRTon-díj, de legfőképp az a rengeteg ember, akit a szövegeikkel és zenéjükkel rajongójává tett. Bevallom, én is köztük vagyok.
De ki ne emlékezne a Kicsit szomorkásra, a Ha az életbenre, vagy a Csillag vagy fecskére?
Na ugye. Ott van benned is. Bármikor el tudnád dúdolni a dallamát, elénekelni Lovasival a refrént, nosztalgiával visszagondolni a csapatra.
Reméljük ez a 3-4 év szünet elég volt ahhoz, hogy megérjen bennük egy új album gondolata, vagy esetleg egy turné ötlete. Azt hiszem Szombathely türelmes, és reménykedő.

Amiben megegyezhetünk: nem lesz több olyan zenekar a magyar könnyűzenei szférában, mint a Kispál és a Borz. Egyedi, megismételhetetlen, és időtálló. 

Orfűn találkozunk!

Lájer Erzsébet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése