2013. december 14., szombat

Az országos rendőrfőkapitány látogatása



            December 5-én immár sokadik alkalommal szerveztek öregdiák találkozót a Nagy Lajos Gimnázium dísztermében. A vendég ezúttal Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány volt.

            Régi NLG-sként léptem be a gimnázium felújított épületébe. Kíváncsian pillantottam körbe, mi minden változás történt, ugyanis a munkálatok abban az időszakban indultak, amikor érettségire készültem, így az elkészült épületet már nem láthattam. Most azonban elismeréssel vetettem néhány pillantást a végeredményre. A díszterembe lépve – mely az én időmben még nem is létezett – kellemes környezet fogadott. A helyiség elrendezése számomra egy egyetemi előadó benyomását keltette. Méltó az országos rendőrfőkapitányhoz, akivel Popovicsné dr. Tisza Edit, a gimnázium régi diákja, illetve Papp Károly volt osztálytársa, és Balázsi Péter beszélgettek. Jelen volt még a volt osztályfőnök, Dukay Ferencné, és Rozmán Gyula nyugalmazott igazgató is, aki a gimnázium jelvényét feltűzte a rendőr altábornagy zakójára.
Az immár hagyománnyá vált mozzanat után megkezdődött a társalgás, mely során megtudhattunk egyet s mást Papp Károly diákéveiről, akit tanárai és osztálytársai csendes, szorgalmas, megbízható tanulónak ismertek meg. A rendőr altábornagy elmondta, adott volt, hogy a Nagy Lajos Gimnázium testnevelés tagozatára jelentkezik, miután általános iskolai évei alatt megnyert egy rövidtávfutó versenyt, és felfigyeltek rá.  1973-ban az Úttörő Olimpián négytusában indult, első helyezést ért el a városi, megyei, regionális, majd az országos döntőn is. Ezt követően gazdagította a szombathelyi középiskola diákságát. Jó osztályközösségbe került, és olyan kiváló emberek tanították az életre, akik példát mutattak a diákoknak. Rendre, tiszteletre, becsületre nevelték. Habár gimnazistaként is élénken részt vett versenyeken, Papp Károly elmondta, manapság nem jut ideje a sportra, hiszen napi 15-16 órát tölt szolgálati feladatainak ellátásával.
Munkája során, harminc év alatt tizenegyszer költözött, és tizenhét beosztást töltött be. Soha egyetlen állásra sem jelentkezett, mindenhova hívással került be, miután a vezetőség tudomást szerzett kiemelkedő teljesítményeiről. Ha dolgozott, feladatait a lehető legjobban igyekezett elvégezni, így idős kollégái felfigyeltek rá.
1994-től a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészetén közrendvédelmi osztályvezető pozíciót töltött be, majd 1999-ben részt vett egy vezetőképző tanfolyamon, ahol a rendőrkapitányi beosztás mikéntjére oktatták. A jelentkezők közül kiválasztották a legjobb ötöt, majd a záróvizsgát követően közülük választották ki Fejér megye főkapitányát – mivel Papp Károly bizonyult a legkiemelkedőbb képességűnek, így 2000. október 1-jétől kezdve ő tölthette be a posztot. 2007. június 15-től a Rendőrségi Bizottsági Szolgálat (REBISZ) parancsnoki székét is elfoglalta. Az évek során további fontos posztokat töltött be, úgy, mint rendészeti főigazgató, közfoglalkoztatási helyettes államtitkár, országos rendőrfőkapitány általános helyettes, majd 2013. február 4 óta ő maga tölti be az említett tisztséget.
Papp Károly elmondta, köszönettel tartozik családjának, amiért pályája során önfeláldozóan támogatták, és ilyen szinten végezhette munkáját. A rendőr altábornagy ugyanis hétvégente szintén nyolc órát munkával tölt, továbbá jelenleg is részt vesz egy mestervezető képzésen. A fiataloknak egy dolgot üzen: a tisztesség jó befektetés - ha rövid távon nem mindig tűnik is úgy, hosszú távon kifizetődik; érdemes tehát becsületesen élni.

Pócza Gabriella
Fotó: a szerző


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése