2013. december 5., csütörtök

Finnországi csodák a könyvtárban



December 3-án újfent megtelt a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Forrásközpontjának konferenciaterme, ugyanis Horváth Katalin, a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára Szauna, a szegény ember patikája, avagy aranyfüstöt lélegeztem Kemiben címmel tartott előadást. Láthattunk fotókat a finn tájról, sarki fényről, hallhattunk érdekességeket az ország nevezetességeiről. Bepillantást nyerhettünk az ott élők szaunázási szokásaiba is. Minden korosztály megtalálható a szaunákban, ahova szombatonként járnak. Számukra ez olyan, mint nálunk egy kellemes esti kártyaparti. A tevékenységet kipróbálva a tanárnő három bölcsességet tanult a vele együtt gőzfürdőzőktől: „ha a tea, likőr és szauna nem segít, a betegség halálos”, „a szauna a szegény ember patikája”, valamint „a szaunában nem tudsz vitatkozni, mert ott van a harmónia”.
A márciusban megtett kirándulás a Budapest-Tampere-Seinäjoki-Vaasa-Oulu-Kemi-Kuopio-Tampere útvonalon zajlott. A repülőutat követően a tanárnő kis időt Finnország harmadik legnagyobb városában, Tamperében töltött, innen folytatta útját Seinäjokiba a rendezetten kiépített vonathálózatot kihasználva. A város Helsinki és Oulu között, egy folyó partján fekszik, ezt neve is mutatja, hiszen a finn „joki” szó folyót jelent. A település Alvar Aalto építészeti remekműveiről híres, akinek nevéhez fűződik a helyi templom, a könyvtár és a polgármesteri hivatal megalkotása. A város egyeteme a legnívósabb az országban, a képzés abszolút gyakorlatiasnak mondható, a tanárok és diákok között pedig konkrét hierarchia nincs, egyenlő partnerekként kezelik egymást, ugyanakkor rendkívüli tisztelettel fordulnak oktatóik felé a hallgatók. Érdekesség, hogy a levegő magas páratartalma miatt a szivárvány állandó jelenségnek számít a környéken.
Az előadás további részében Vaasa kikötővárosról, a Botteni-öbölről és a Merenkurkku szigetvilágról hallhattunk információkat és láthattunk fotókat, melyek az ottani jellegzetes téli finn tájat mutatták be. További különlegességként említette a tanárnő, hogy Ouluban – mely szintén egy folyó, az Oulujoki partján, pontosabban torkolatánál fekszik – a befagyott folyó jegét közútként használják, ezzel rövidítik az útvonalakat. Az ide látogatóknak ajánlva hozzátette, érdemes megtekinteni a dómot és a városházát, mint helyi nevezetességeket.
Kemiben az előadó egy ritka természeti jelenségnek, az aranyfüst megjelenésének lehetett tanúja. A levegőben nagy sűrűséggel jégkristály szemcsék ülepednek le, melyeken a nap ha átsüt, arany színezetet kapnak. Innen a jelenség elnevezése, mely évente legfeljebb két-háromszor jön létre. A város, mely újfent egy folyó, a Kemijoki partján épült, egy évről évre megújuló nevezetességgel bír, ami nem más, mint a jégszálló. Ahogy neve is mutatja, az építmény jégből készül, felszerelt és kivehető szobák, étkező, kápolna található benne, továbbá különleges jégszobrokkal is díszítik.
Horváth Katalin a skandináv országot a Mennyek országaként mutatta be. Jólét, magas szintű oktatás, hétvégi ház, mely akár 300 kilométerre is lehet az állandó lakhelytől, és ez a távolság nem számít nagynak. Felhívnám a figyelmet arra, hogy az éremnek két oldala van. Hiába keresnek munkájukkal a finnek nagy összegeket, az adók a bér jelentős részét elviszik. A boltokban az árak magasak, a lakásvásárlás itt is rizikóval jár. Az, hogy valakinek hétvégi háza legyen, nem számottevő. Finnországban sincs kolbászból a kerítés – ezt saját tapasztalatból mondom.

Pócza Gabriella
Fotók: wikipedia.com, blog.xfree.com, player.hu, architecture.about.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése