2013. június 2., vasárnap

Dübörög a Café Dilemma - Tóth Fanni írása

Nehéz az érzelmeket félretéve számvetést készíteni egy olyan rendezvényről, melyet az ember lánya szinte gyermekének tekint. Mert valóban az. A Café Dilemma Dr. Murai Gábor, és a másodéves kommunikáció szakos hallgatókból verbuválódott Kommunikációs Konfliktuskezelő Kommandó közös álma volt, amely 2013 tavaszi félévében öltött testet, és indult el hódító útjára. De mi is ez a rendezvény pontosan?

Hat asztalnál öt-öt diák, és a sajtó egy-egy képviselője egy másodéves kommunikációs úgynevezett témavezető segítségével tíz perces periódusokban beszélgetnek egy napjainkban jelentős társadalmi problémáról. A felmerülő kérdéseket az első egy óra elteltével szakértői gárda válaszolja meg kerekasztal beszélgetés formájában. A Café Dilemma azért jött létre, hogy középiskolások, illetve egyetemisták bővebb ismeretekhez juthassanak a magyar társadalmat érintő legégetőbb problémákról, és baráti kötetlen beszélgetés formájában osszák meg egymással aggályaikat, véleményüket. Hogy miért van erre szükség? A fiatalok és a felnőttek körében is óriási előítéleteket lehet tapasztalni azokkal szemben, akik kicsit is különböznek a „nagy átlagtól”, vagy az általuk addig megszokottól. A Kommunikációs Konfliktuskezelő Kommandó feladatának tekinti, hogy a kommunikáció erejével lehetőséget adjon, eloszlassa a tévhiteket, és napjaink rohanó világában megmutassa a fiataloknak, milyen erővel bír a szó.
Hatalmas izgalommal vágtunk bele az első dilemma lebonyolításába, melyre 2013. március 20-án került sor. A téma a romák helyzete, a velük való együttélés volt. A szakértők Némethné Sztojka Rozália Bük város Nemzetiségi Polgármesteri Hivatalának elnöke, Száva László a Roma – Magyar Kézfogás Alapítvány elnöke, Ferkovics József festőművész és Orsós Mária szociális munkás voltak. Mint minden rendezvény esetében az ördög itt is a részletekben rejlett. Fiatalos oldott környezetet szerettünk volna, ahol a résztvevőknek megjön a kedvük egy kis beszélgetéshez. Nem csalódtunk. Az egyetem szomszédságában levő kávézó és bár tökéletes helyszínnek bizonyult. A legnagyobb problémát a vendégsereg ”összeverbuválása” jelentette. Az összes szombathelyi középiskolát végigjártuk, szinte eredménytelenül. Az igazgatók nagy többsége, ha végig is hallgatott minket, vagy elsőre elutasított, vagy pedig képtelen volt 5-6 diákot nevezni az eseményre. Miért is lehet ez?
Maximalista ember lévén sorra venném a kis csapatunk szervezésbeli hibáit, de ezen a ponton nem tudok semmit sem említeni. Személyesen hívtuk meg a középiskolákat és tanulóikat, minden internet adta lehetőséget megragadtunk, értesítettük a sajtó képviselőit. Akkor mégis mi történhetett?
A tapasztalatok alapján az a véleményem, hogy nem könnyű új dolgokkal megmozgatni a szombathelyi fiatalságot. Vannak ismerős arcok, akiket szinte minden rendezvényen látni, de nagyobb tömeget talán csak a 24órás vetélkedő képes produkálni, de az összetételt tekintve ott is sok az állandó résztvevő. Szellemi útmutatást remélve elsősorban inkább az igazgatókhoz fordultunk, de ez lesújtó élmény volt. Közülük a legtöbben úgy vélték, hogy még felnőtteket is nehéz lenne rávenni, hogy ilyen fajsúlyos témákról vitázzanak indulatok nélkül, nem hogy fiatalokat. Szerencsére erre rácáfoltunk, hiszen az első Café Dilemma hatalmas sikert aratott. A helyi sajtó hangos volt az eseménytől, és felkeltettük az országos médiumok, illetve egyéb szervezetek, intézmények figyelmét is. Az a megtiszteltetés ért, hogy a szombathelyi TV-ben beszélhettem a Café Dilemma mibenlétéről, csapatunkat pedig Száva László és Némethné Sztojka Rozália felkérte egy büki rendezvény megszervezésére roma értelmiségi fiatalokkal karöltve.
A Kommunikációs Konfliktuskezelő Kommandó második rendezvénye után - mely a tolerancia jegyében olyan témákat feszegetett, mint az abortusz, az antiszemitizmus, az iskolai kirekesztés, a nők helyzete és a homoszexualitás dr. Asbóth Mária, és dr. Goldmann Márta szakértői közreműködésével – meghívást kapott az Amerikai Nagykövetségre, illetve a Pécsi Tudományegyetemre, hogy ott is megrendezzünk egy Caffé Dilemmát. Az ősszel már végzős kommunikációsok nevében mondhatom, szeptembertől tovább dübörög a Kommandó, jobbnál jobb rendezvényekkel gyarapítjuk majd Szombathely kulturális életét. Nem titkolt szándékunk megmutatni: a kommunikáció képzés él, és sok lehetőség rejlik benne. Talán az országos pozitív visszajelzéseknek köszönhetően végre egyetemünk oldaláról is tapasztalhatjuk azt az elismertséget, amire vágyunk.

                                                                                                                            Tóth Fanni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése