2013. október 9., szerda

Dübörögtek a japán dobok a moziban



            Origami, népi táncok, jellegzetes öltözékek, sushi és egyéb nemzeti ételek, filmvetítés, dobkoncert – így lehetne összegezni a Japán Napot dióhéjban.
            Szeptember 28-án megtelt a szombathelyi Savaria Agora Mozi kíváncsi érdeklődőkkel, ugyanis a Magyar-Japán Baráti Társaság, és az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ szervezésében Japán Napot tartottak. Az eseményen megannyi program várta az érdeklődőket. Pércsy Kornélia vezetésével betekintést nyerhettek a para-para tánc rejtelmeibe, Villányi Mariann az origami bonyolult világába vezette be a közönséget. Emellett harci bemutatókra is sor került, a sportolók karate, aikido és judo fogásokkal kápráztatták el a közönséget.
            Ezalatt az előtérben lehetőség nyílt lampion és társasjáték készítésre, origamira, megcsodálhattuk a hagyományos japán viselet jellegzetességeit. A bevállalósabbak számára Rakosa Ferencné készített japán frizurákat, Halászné Németh Krisztina pedig hozzá illő arcfestést és sminket vitt fel a látogatók arcára. Aki megéhezett, az a Bambuszliget Étteremben csillapíthatta éhségét. A fő kínálat sushi volt, melyet japán teával lehetett leöblíteni.
            A nap fénypontja este hétkor érkezett el, mikor a majdnem teljesen megtelt nagy terem színpadát japán dobok lepték el. A kőszegi Ataru Taiko ütőegyüttes remek formában volt, a tőlük megszokott fergeteges produkció nem maradt el. Koncertjük során zengett a mozi, a dobok hangja beleitta magát az ember fülébe. Krisztik Judit fuvolajátékának dallama tökéletesen kiegészítette a társulat többi tagja által diktált erőteljes ütemet. A dobpárbaj sem maradhatott el. Judit ellenfele Riegler András lett, majd becsatlakozott még hozzájuk Turáni András és Török Luca is. Nem kell vérre menő harcra gondolni, a dobosok csatározása humorral fűszerezve zajlott le. Számomra különösen pozitív volt, hogy a közönséget is bevonták a darabba. A Riegler András által felvezetett ütemet kezdetben egyszerű volt visszatapsolni, ám ahogy bonyolódott, úgy volt egyre nehezebb pontosan visszaadni.
            Vörös Emil, a társulat vezetője pozitívan értékelte Japán napi fellépésüket. „Szakmailag úgy értékelem, jól sikerült a koncert. Mi ismét nagyon jól éreztük magunkat. A nagyterem akusztikája ideális számunkra. A hangszigetelés miatt úgy érezzük, mintha nyílt terepen játszanánk, és a közönség mégsem süketül meg tőlünk akkor sem, ha három méterre vannak tőlünk.”
            A fellépésekre való felkészülést már szeptemberben megkezdik, ekkor állítják össze az új évad repertoárját. Áprilisig dolgoznak rajta, majd a Sakura elnevezésű koncertjükön mutatják be a friss darabokat, az év hátra levő részében pedig ezzel a műsorral lépnek színpadra. „Minden évben új darabokat játszunk, de hozzá kell tennem, hogy a sikerdarabokat át szoktuk vinni a következő évre is” teszi hozzá a társulat vezetője.
            Az Ataru széles körben népszerűnek számít, koncertjeiken a kisgyermekektől a felnőttekig minden korosztály képviselője megtalálható. Hogy ennek mi a titka, azt Vörös Emil sem tudta megmondani. „A visszajelzésekből úgy gondolom, hogy az általunk közvetített energia jó hatással van a közönségre. A koncert koncepciója is olyan, hogy többféle hangulat uralkodik a színpadon. Hol komoly, tradicionális zenét játszunk, hol pedig vidám, poénokkal tűzdelt darabokat szólaltatunk meg.”
            Aki a Japán Napon lemaradt a kőszegi ütőegyüttes műsoráról, e hétvégén, a velemi Gesztenye Ünnepen megtekintheti őket, hogy testközelből átérezhesse a varázst, ami a dobosok játékából árad.

Pócza Gabriella
Fotó: bexter.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése