2013. október 31., csütörtök

Ha október 31-e, akkor Halloween



            Amerika, jelmezbe bújt, „csínyt, vagy csokit” kiabáló gyerekek, töklámpások, rémisztgetések – ezek jutnak eszünkbe, ha a Halloween szóba kerül. De tudjuk-e, mi a valódi eredete, és mi célból jött létre az ünnep?
            Az esemény kelta hagyományokra épül. Ősének a samhain tekinthető, mely a pogány kelta boszorkányok és kísértetek ünnepe volt. Később ezzel keveredett a rómaiak néhány olyan ünnepe, melyek a halottak rosszakaratú szellemeinek kiűzésével, és a holtak tiszteletének szánt nappal voltak kapcsolatosak. A kereszténység terjedésével az ókeresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazították, így vált a pogány halottkultusz a keresztények mindenszentek ünnepévé, III. Gergely pápa pedig az elhunytak emléknapját november 1-jére helyezte át.
            Az angolszász országokban számít Halloween a legfontosabbnak. Közülük is Észak-Amerika a kiemelkedő, ahol a felnőttek baráti összejöveteleken múlatják az időt. A gyerekek beöltöznek, és házról-házra járnak édesség reményében – noha manapság a szülők már nem szívesen engedik ki gyermekeiket az utcára, tekintve, hogy az utóbbi időben megnőtt a gyermekeltűnések- és gyilkosságok száma. New York Greenwich városrészében minden évben megtartják a New York’s Village Halloween Felvonulást. A menet 1,6 kilométert tesz meg, a vonulók között színészek, zenekarok is megtalálhatók, akik a közel kétmilliós közönséget szórakoztatják. Jelképévé a faragott töklámpás vált, melynek eredeti rendeltetése, hogy elűzze a gonosz szellemeket.
            Európában jó időre feledésbe merült az ünnep, csak a televíziózás korában kezdett újra elterjedté válni. Napjainkra inkább elüzletiesedett, világi eseménnyé vált, elvesztette régi, vallási jelentőségét.
            Azoknak, akik kedvet kaptak a mulatságra, íme néhány ötlet, hogyan tehetik hangulatosabbá lakásukat Halloween estéjére.
            Készíthetünk töklámpást, melyet kültéri dísznek használhatunk fel. A faragni kívánt mintát érdemes először alkoholos filccel megrajzolni, hogy elkerüljük az esetleges hibákat. Azonban a felvázolással is óvatosnak kell lenni, javítási lehetőség ugyanis nincs. Az, aki nem meri megkockáztatni a faragással járó esetleges kellemetlenségeket, papírból is vághat különböző tökformákat.
            A lakás belső részeit felcicomázhatjuk színes őszi levelekkel, amiket az ünnep eltelte után sem kell leszedni, később is jól mutatnak.
            Papírból további dekorációkat alkothatunk. Rajzoljunk néhány egyszerűbb denevér és szellem figurát, majd vágjuk ki őket, és illesszük az ablakokra, bútorokra.
            Kísértetet akár varrni is lehet, ha van egy négyzet alakú fehér anyagdarab. Ennek közepébe tegyünk egy kevés vattát, majd átlósan hajtsuk félbe az anyagot. A vattacsomó alatt varrjuk össze, és fessünk szemet-szájat a kísértetnek. Fűzzünk fehér cérnát a fejbe és a kezekbe, így könnyen felakasztható lesz.
            Este a hangulat kedvéért gyújtsunk néhány gyertyát, hogy a lakásban félhomály uralkodhasson, és a díszek sejtelmesebb megvilágítást kaphassanak.

Pócza Gabriella
Fotó: a szerző; csaladivilag.hu
Képregény: a szerző



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése