2013. október 8., kedd

Negyedik próbálkozásra elkészülhet a Tatabánya - Tata kerékpárút





A negyedik kitűzött időpontra elkészülhet az a mintegy 7 kilométer hosszúságú kerékpárút Tata és Tatabánya között, amely Vértesszőlőst is érinti. A múlt héten aszfaltoztak le egy körülbelül 400 méteres szakaszt. A kemma.hu beszámolt róla, hogy az említett szakaszon az út készen áll, ám személyes tapasztalatom nem ezt bizonyította.

Szombaton úgy gondoltam, megcsodálom azt az utat, amelynek a tatai és a tatabányai polgármester úr annyira örült. A délutáni órákban egy kerékpáros barátommal a nyakunkba vettük a várost, majd elindultunk Tata felé. A vértesszőlősi vasútállomásnál a bicikliút nyomvonala már régóta ugyanúgy látható, szegélyezve van és kaviccsal is felöntötték, de aszfalt még nincs. Ez május óta változatlan, az út azóta csak még rosszabb lett. Hiába van kaviccsal leöntve, a múlt héten áthengerelt út szinte járhatatlan. A Derítő-tó bekötőjénél aszfaltos út még nincs, csak szintén kavics. Meghökkenve gondoltam arra, hogy ezt miként említették meg a Kemma honlapján, de rá kellett jöjjek arra, amit leírnak, az nem mindig igaz. A Fáklya utca felé közeledve az erdőben újfent kavicsos út fogadott minket, melynek felétől végre megkezdődött az az aszfaltszakasz, amelyet említettek. Ennek hossza körülbelül négy-ötszáz méter. Meg kell jegyezni, a minősége kiváló, nagy sebességre alkalmas. A teljes út körülbelül november elejére készülhet el, ami már a negyedik időpont.
 Az utat eddig a helybelieknek mindig csak ígérgették. Aki el akar jutni Tatabányáról Tatára, az kénytelen volt eddig az 1-es főúton végig haladni a kamionok és a teherautók között, néhányan már életüket is vesztették azon az úton. Az első ígért időpont 2012 szeptembere volt. Ezt még 2011-ben hozták nyilvánosságra, végül a munkálatoknak neki sem láttak. 2012 őszén végleges megállapodások születtek arról, hogy lesz út, és nagyjából mikorra készül el. A 2013-as év elején a polgármesterek nyilatkoztak arról, hogy két hónap alatt felépítik az utat, így az májusra elkészülhet, azonban a munkák megkezdése újból elmaradt. Az időpontok ezután csak tovább tolódtak, az utolsó egyelőre november 4-e. Az útépítés során a legnagyobb gondot az jelentette, hogy a talaj túlságosan kemény, valamint ha az Által-ér egy nagy esőzésnél megárad, az út megrongálódhat, így a patak medret néhol ismét szélesíteni kellett. A legnagyobb kérdés az, hogy sikerül-e ebben az októberi hidegben leaszfaltozni az egész utat, avagy ezt ismét jövőre halasztják. Úgy számolják, az utat akár naponta kétezer ember fogja használni. Ha elkészül.

Horváth Szabolcs
Fotó: tata.hu, magyaryterv.etata.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése