2013. október 24., csütörtök

Röpke interjú egy szárnyaló tehetséggel



Valamilyen kedvenc hobbija sokunknak van: futás, ékszerkészítés, olvasás, rajzolás, horgászás – és még sorolhatnám. De igazán izgalmas, érdekes, és minden tekintetben különleges hobbival nem sok ember büszkélkedhet.
 A következőkben egy olyan fiút szeretnék bemutatni, akinek a kedvtelése hallatán sokan kíváncsian kapják fel a fejüket. Díszmadártartás? Mégis hogyan működik ez a gyakorlatban? Kulcsár Bencét többek között erről is kérdeztem.

Sokszor halljuk, hogy a mai fiatalokat nem érdekli semmi, csak élnek a világban, céltalanul. Örömmel tölt el, hogy egy olyan emberről írhatok, aki egy nagyszerű ellenpélda ebben a tekintetben, ugyanis a díszmadártartásnak nem csak szigorú szabályai vannak, de mindennapos elkötelezettség, felelősségérzet és kitartás is kell hozzá. Bence mindössze 20 éves, Szombathelyen él, a Nyugat-magyarországi Egyetem képi ábrázolás szakán másodéves hallgató. Tizenkét évig néptáncolt, több díjat nyert már sajátos hangulatú fotóival, tehetséges falmászó, s ha éppen nem dolgozik, akkor kerékpárra pattan.
Azonban itt az ideje visszatérni ehhez a fent említett különleges szenvedélyhez, a díszmadártartáshoz:

- Hogyan alakult ki ez a szokatlan, egyedi hobbid?
- Körülbelül négy vagy öt éve kapott a húgom édesapánktól egy nagyon szép kismadarat. Akkor annyira megtetszett ez az ötlet, hogy később ebből alakult ki a ma már 35 madarat számláló állomány.

- Mint díszmadártartó milyen napirend szerint élsz?
 - Az etetés miatt minden nap korán kell kelni, körülbelül 7 óra körül szoktam. Van, hogy bizonyos időszakokban többször is kell etetni egy nap, ilyenkor az egész napos időbeosztást is úgy kell megtervezni, hogy ez véletlenül sem maradhat ki.

- Úgy tudom, több kiállításon is részt vettél. Ezekről milyen helyezésekkel, eredményekkel tértél haza?
-  Tavaly októberben Gyulán, a legnagyobb magyar bajnokságon egy első, két második, és egy harmadik helyezést értem el kanárikkal. Múlt februárban Belgiumban, a világkiállításon is részt vehettem, ami szintén fantasztikus élmény volt. Néhány helyi kiállításon, mint például a most októberben megrendezett 43. Díszmadár Kiállításon második díjat ítélt meg a zsűri, Oladon pedig szintén első helyezést kapott az egyik kanárim.

- Minden madaradnak szoktál nevet adni?
-  Nevük nincsen, helyette számozással jelöltük őket.

- Van kedvenced a sok szép tollas közül?
- Alapvetően nincsen, talán csak egy tejeskávé színűt tudnék kiemelni, amit egy kicsit jobban kedvelek.

- Mik a terveid a jövőre nézve, akár a díszmadarakkal kapcsolatban, akár más tekintetben?
- Ha az iskola és a munka mellett nem vállalható a madarászás, akkor is mindenképpen tartanék hobbiból egy-két párt. Ezen kívül konkrét tervem nincs, inkább csak egy nagy álmom: szeretnék egy grafikai, 2-3D-s stúdiót létrehozni, vagy itthon, vagy külföldön.

Bognár Mariann
Fotó: a szerző


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése