2013. október 11., péntek

Ismét várják Velembe a látogatókat



A Nemzeti Művelődési Intézettel karöltve rendezi meg Velem község a hétvégén a térség egyik leghangulatosabb szabadtéri eseményét, a Gesztenyeünnepet. Horváth Miklóst, a település polgármesterét kérdeztük a részletekről.

Milyen múltra tekint vissza a Gesztenyeünnep Velem községben?
Az idén 21. alkalommal rendezzük meg a Gesztenyeünnepet. Mi, velemiek hét-nyolc éve csatlakoztunk ehhez a rendezvényhez, azóta közösen szervezzük az eseményt. Az idei ünnepben egy kisebb változás történt, mivel a Megyei Művelődési Ifjúsági Központ megszűnt, ebben az esztendőben a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen rendezünk.  Az alapfeltételek változatlanok: mind a bevételben, mind a kiadásban 50-50 százalékban osztozik a két rendező fél.

Milyen kulturális jellegű programok várják idén a kilátogatókat?
Az volt a kérésem, hogy a műsorokban változás legyen, de a jól bevált dolgok megmaradjanak. A szombati nap folyamán az Ataru Ütőegyüttes, valamint a Nádi Verebek Együttes műsorával kezdődik a program. Délután 13 órától Kovács Ferenc, Vas Megye Közgyűlésének elnöke mond köszöntőt, hiszen ettől az évtől kezdve már a Gesztenyeünnep is szerepel a Megyei Értéktárban. Délután többek között a Soltis Lajos Színház, az etNoé Együttes előadása, Gulyás László mesejátéka, illetve a Gencsapáti Hagyományőrzők műsora szerepel a kínálatban. A napot a Nagyszínpadon a Magyar Vista Social Club koncertje zárja. Vasárnap hasonlóan színes műsor vár mindenkit: fellép a Bozsoki Dalárda, a Kőszegszerdahelyi Vadrózsa Népdalkör, az Ungaresca Táncegyüttes, a Boglya Népzenei Együttes, a Perenyei Férfi Népdalkör, a Makám, a Karak és nem utolsósorban a Barabonto Zenekar. A részletes műsor mind Velem honlapján, mind a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodájának weboldalán is megtalálható.

A kézművesek is kínálják portékáikat. Milyen termékeket vásárolhatnak az érdeklődők?
Nagyon színes a kavalkád, már több napja le van foglalva az egész falu. Erdélytől Győr-Moson-Sopron megyéig mindenhonnan érkeznek kirakodók, sokféle portékát kínálnak. Természetesen a Népművészeti Stúdió is nyitva lesz a volt MMIK területén. A lekvárral, a szőlővel, a mézzel kapcsolatos dolgok is jelen lesznek. Igyekeztünk úgy összeállítani a műsorokat, hogy mindenki megtalálja a neki valót. Változatlanul családbarát és gasztrokulináris rendezvényről beszélhetünk, a belépőjegyek ára 4-5 éve nem emelkedett. Bízunk az esőmentes időjárásban, valamint abban, hogy jó és színvonalas műsorok lesznek. Azt kérem az idelátogató kedves vendégektől, hogy tartsák be kéréseinket, szabályainkat, a helyieket pedig arra szeretném buzdítani, hogy legyünk szíves és mosolygós vendéglátók. Nagyon sok visszajáró árussal találkozhatunk, míves és színvonalas portékával készülnek. A tavalyi évben szinte mindenki megtalálta számítását, örömmel volt itt. A cél az, hogy az utolsó napon úgy menjenek el a vendégeink Velemből, hogy elmondhatják ismerőseiknek: jó volt itt lenni, szép hétvégét töltöttem itt és kikapcsolódtam. Szeretettel várunk mindenkit, bízva a jó időben!

Mi az Ön legkedvesebb emléke a Gesztenyeünnepről?
Nekem elsősorban ez feladat és munka. Én úgy gondolom, hogy amióta ebben nekem szerepem van, megpróbálom elsősorban a velemi embereket, Velem községet képviselni, valamint azt a hírnevet továbbvinni és öregbíteni, melyet a település az elmúlt évtizedek, évszázadok alatt felépített. Kérek minden tisztességes-becsületes velemi embert, hogy ebben legyenek partnerek, és próbáljunk lelkiismeretes házigazdák lenni.   

 Szeniczei Patrik
Fotó: velem.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése