2013. április 20., szombat

A látnivalókban gazdag Szombathely és környéke - I. rész

 Ha nincs ötletünk, mit csináljunk egy szabad délután során vagy csak lazítani szeretnénk a zsúfolt mindennapok között, Szombathely és a közeli települések szinte végeláthatatlan listát tár elénk, mit érdemes meglátogatni egyedül vagy akár csoportosan a barátokkal.

Ha Szombathelyen tanulsz, esetleg itt is laksz, nem szabad kihagynod a Csótóként elterjedt csónakázó tavat. Látványosságokkal – nem számítva a gyönyörű hattyúkat – nem találkozol, de ha eleged van a nyüzsgésből, a város zajából, egy lassú sétát érdemes tenned a gyakran szerelmespárokkal teli parton.
 
A Csótó(forrás: alon.hu)
A történelmet kedvelőknek a Romkert tárja elő Savaria korabeli (1-4. századi) világát, ahol többek között műhelyek, fazekas kemencék és császári palota maradványaira is bukkantak a régészek.

            A Kálvária templomtól a Szent Márton templomig tartó sétaút (Via Historica Sancti Martini) az ókeresztény hagyományokhoz kapcsolódó állomásokat mutatja be. A belvárosban található látványosságok maradandó élményt nyújtanak azoknak, akiket érdekel az építészet vagy csak egyszerűen értékelik a szépet:
            ∙ Kálvária, Martineum – római hagyományokat és a környéken megtalált római emlékeket mutatja be
            ∙ ókori színház helye
            ∙ Szent Quirinus emlékhely, Perint híd – Szent Quirinus halálának helyszíne
            ∙ Székesegyház - Hefele Menyhért fő alkotását – Magyarország harmadik legnagyobb templomát - a II. világháborúban bombatámadás érte, a mai napig tartanak a helyreállító munkálatok.
            ∙ Fő tér, ahol a várostorony állt
            ∙ Savaria tér – a téren felállított alkotás Szent Márton legendáját idézi fel:
„ Márton egy ünnep alkalmával a templom felé tartott, s egy meztelen koldus szegődött a nyomába. Márton megparancsolta az archidiákonusnak, hogy öltöztesse fel a nyomorultat, de az tétovázott. Erre Márton bement a sekrestyébe, odaadta neki saját tunikáját, és kérte, hogy azonnal távozzék. Amikor az archidiákonus figyelmeztette, hogy el kell kezdenie a misét, azt felelte – saját magára gondolva –, hogy addig nem tud elindulni, míg a koldus nem kap ruhát. „
            ∙ Savaria Múzeum – a parkban a libák közé húzódó Szent Márton dombormű
 
Szombathely Főtere(Forrás: indafoto.hu)


A kámoni arborétumba leginkább tavasszal és nyáron érdemes ellátogatni, mikor a virágok nyílnak és szirmaikkal, illatukkal elárasztják a környéket. Aki a téli, havas tájat kedveli, az sem csalódhat: fenyők, örökzöldek, fák ezrei várják a látogatókat.

Szombathelytől alig pár kilométerre is gyönyörű helyekre bukkanhatunk:
Lukácsházán két mesterségesen kialakított tó várja a látogatókat (Albért I. és II. tó), ahol június 1-jétől horgászni is lehet, de aki nem ennek a sportnak hódol, több madárfajt is megfigyelhet sétája során.
A templomáról és apátságáról nevezetes Ják Szombathelyről pár perces utazással megközelíthető. Az apátsági templom a román kori magyar építészet legjelentősebb épen maradt alkotása. A faluban több 18-19. századi lakóház és helytörténeti múzeum is található.
A kőszegi, azaz Jurisics-vár leghíresebb ostromát 1532-ben szenvedte el, mikor Jurisics Miklós alig ezerfős védősereget állíttatott - többnyire jobbágyokból. Jelenleg interaktív termekben mutatják be a vár történelmét egészen 1945-ig (Eszterházy-korszak végéig). A váron kívül csodálatos környék várja a sétálókat – macskaköves utcák és hangulatos borozók tömkelege csalogatja a pihenni vágyókat. A belváros szívében kihagyhatatlan a Jurisics tér, a Szent Jakab és Szent Imre templom, valamint az arborétum.
A túrázni vágyók a Kőszegi-hegységben, fenyőerdők között zergékkel, mókusokkal, foltos szalamandrákkal és fürge gyíkokkal is találkozhatnak.

A jáki templom(Forrás: magyarbarangolo.blogspot.hu)
Major Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése