2013. április 21., vasárnap

Terjedő förtelem-A dizájner drogok helyzete Szombathelyen


Interjú Ráczné Korom Krisztinával a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász RÉV vezetőjével. Téma a manapság egyre terjedő dizájner drogok, melyek egyre több helyen tűnnek fel a megyeszékhelyen.
  
-Mik azok a dizájner drogok?

Krisztina: A dizájner drog kifejezést azokra a szerekre használjuk, melyek szerkezetükben az illegális drogokra hasonlítanak, így hatásuk is azokhoz hasonló. A dizájner drogok még nem szerepelnek az úgy nevezett C tiltó listán, ezért a forgalmazásuk és a használatuk is legális. A használat veszélye abban áll, hogy nem tudjuk az összetevőket és sokszor mérgező, illetve emberi fogyasztásra alkalmatlan szereket tartalmaz. Mivel nem ismerjük a vegyületek összetételét, ezért az emberi szervezetre való hatásokat sem tudjuk még teljesen feltérképezni.

-Milyen hatásai vannak ezeknek a szereknek?

Krisztina: A szervezetünk segítségét kérő használók elmondták, hogy nem az euforikus állapot elérése a cél ezekkel a szerekkel, hanem az elvonási tünetek csökkentése. Céljuk, hogy a mindennapi problémák elől kicsit elmenekülhessenek és egy úgy nevezett kikapcsolt állapotot érjenek el a használattal.

-Milyen módon mutatható ki az idegen anyag a szervezetben?

Krisztina: Az illegális kábítószerekhez hasonlóan a dizájner drogok is kimutathatóak vér és vizeletvizsgálattal egyaránt.
-Szombathelyen melyek a legelterjedtebb dizájner drogok?

Krisztina: A nálunk megjelenő használókra vonatkoztatva tudok csak nyilatkozni. Legtöbben a Spice névre hallgató dizájner drogot említették meg, melyben megjelenik a THC, vagyis a marihuána összetevője. Ezeket általában füstölőként árusítják és sajnos sok helyen beszerezhető. Emellett még elterjedt a mefedron használata és a pentakristály.

-Mi történik, ha akaratunkon kívül kerül idegen anyag a szervezetbe?

Krisztina: A dizájner drogok nevében benne van, hogy ez egy úgy nevezett party-drog, vagy buli-drog ami általában a szórakozóhelyeken jelenik. Nem kell feltétlenül alkoholt fogyasztani ahhoz, hogy a szerek hatása alá kerüljünk, az üdítő italba is ugyan olyan hatást ér el, ezért figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk el a poharunkat.

-Mennyire terjedtek el ezek a szerek a környéken?

Krisztina: Tapasztalataink szerint még annyira nem terjedtek el, de ez nem az a statisztika ami a valóságot visszaadja. A droghasználók nem jelennek meg azok a helyeken, ahol a segítséget megkaphatnák, ugyanis a használók egyik jellemzője, hogy sokáig az euforikus állapotban tapasztalják meg a drogok hatásait és ezáltal a betegség belátás, betegség tudat még nem jelenik meg náluk.

-Milyen tünetek jelentkezhetnek a használóknál?

Krisztina: Többféle tünet létezik. A pentakristálynál, mivel por alakban történik a használata megfigyelhető az orrnyálkahártya roncsolódása.
-Vannak a témával kapcsolatos tájékoztatások az iskolákban?

Krisztina:  Két éve szolgálatunk egy komplex prevenciós programot dolgozott ki, mellyel Szombathely középiskoláit szólítjuk meg, azon belül pedig a 9. és 10. évfolyamos diákokat. Igyekszünk egy olyan felvilágosító információs programot lefolytatni az iskolákban, amivel tájékoztatjuk a fiatalokat a szenvedély betegségekről, emellett az alkohol és a dohányzás veszélyeiről. Célunk, hogy a szerek kipróbálása és alkalmi használata se valósulhasson meg.



Kosztolánczi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése