2013. május 21., kedd

Egészségedre, vagy mégsem? - Az allergiáról és tüneteiről


Az allergiás betegek száma az utóbbi években megnövekedett, a tünetek nem csak zavaróak, de veszélyesek is lehetnek. A tünetek többek között lehetnek bőrkiütések, nátha vagy akár fulladásos roham is. Dr. Petz Zsuzsanna és Dr. Sóti László szombathelyi allergológusokkal beszélgettem a témával kapcsolatban.

Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük.

Ilyenek például a pollen, az állati szőrök, az atka, a penész spórák, az élelmiszerek és a gyógyszerek. Az allergia nagyon szezonfüggő, először a barka, majd az éger- és mogyorófa virágzása figyelhető meg. Ezek légúti tüneteket okozhatnak. Később kivirágoznak majd a gyümölcsfák és a különböző fűfélék, gyomok megjelennek nyáron. Végül pedig a parlagfűvel találkozhatunk, mely allergiás reakciót válthatnak ki az arra érzékenyebb emberekből.

Gyermekkortól, a tévhittel ellentétben, egészen 90 éves korban is akár előjöhetnek. Sok minden kell hozzá, akár a stressz, vagy egy vizsgaidőszak is kiválthatja. Legfőbb tünetek a szemviszketés, orrfújás, tüsszögés. Légúti allergiáknál akár bőrkiütések, köhögés, vagy csak gombócérzések is kialakulhatnak.
Nagyon sokféle vizsgálati lehetőség van, a legismertebb az úgynevezett „Prick teszt”, amikor az alkarra csöpögtetnek allergéneket és a válaszreakciókból lehet kideríteni, hogy allergiás- e az illető az adott anyagra, vagy sem. Továbbá a vérvétel is kimutatja.

Kezelési lehetősége a légúti allergiáknak, hogy csökkenteni kell a poratkák számát a háztartásokban. Polleneknél jó tanács, hogy csukott ablaknál szárítsuk a ruháink, ezzel nem visszük be a szekrénybe a polleneket, illetve a cipő többszöri tisztítása is segíthet megelőzni a pollenek kialakulását. – tette hozzá Dr. Petz Zsuzsanna.

Az asztma a legismertebb szövődménye az allergiának. Ha az allergiát nem kezelik, akkor várható, hogy valamely tünet meg fog jelenni. A legsúlyosabb allergiás reakció az anafilaxiás sokk, mely légúti allergiáktól nem alakul ki, azonban van egy olyan allergia melyről még nem írtam, ez pedig a méhcsípés és darázscsípés allergia. Ha valaki allergiás tüneteket észlel saját magán, mint pl.: kezd feldagadni, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, nem ér rá halogatni, mivel előléphet eszméletvesztés is ez által.

Dr. Sóti László kiemelte, hogy allergiavizsgálatot szigorúan tilos és életveszélyes olyan helyen készíteni, ahol nincs meg a megfelelő ellátás az adott reakcióknak, mivel a reakció nagyon gyorsan és hevesen lép életbe.


Szakonyi Ramóna

1 megjegyzés:

  1. Kedves cikkíró!
    A családom férfitagjai közt dúl az allergia. Parlagfű főleg, de apámnál keresztallergia is van, és az ananászra meg a mangóra is allergiás. Asztma pedig még a kezelt állapotú allergia mellett is kialakulhat. Példa erre megint csak az apám. De a parlagfű allergia visszaszorítható tünetileg gyógyszer nélkül is: aki parlagfű allergiás, egyen parlagfüvet. Valaki szerint hülyeség, de apámnál bevállik. Ahogy egy mondás tartja, tüzet olts tűzzel. Meg van még pár hasonló, mint pl: Hasonlót a hasonlóval ... stb.

    VálaszTörlés