2013. május 14., kedd

Mit jelent a szeretet?



Elég tágan értelmezhető fogalom a szeretet, pontos definíciót talán nem is találunk rá. Biztos, ami biztos, összefüggésben áll további kifejezésekkel, érzésekkel.

A szerencsésebbek már a születésük időpontjában megtanulják, hogy mi az a szeretet. Tudatosul bennünk, hogy törődnek, foglalkoznak velünk, gondoskodnak rólunk, továbbá az, hogy történhet bármi, mi sosem leszünk egyedül. Mivel legalább egy valaki biztosan szeret minket és azon dolgozik, hogy megóvjon minden rossztól, elsősorban a magánytól. Hogy ne kelljen félnünk egyedül a sötétben, mert ha csak lélekben is, de velünk vannak azok, akik szeretnek minket.

Itt jön képbe a következő szeretethez kapcsolódó fogalom, az erő. Egyszer azt mondták nekem, hogy erősnek kell lennem, mert nagyon sok szeretetet kaptam.  Ez így is van, akit szeretnek, az erős. Ha elgyengülünk, valaki megszorítja a kezünket és észhez térít, mert erről szól a szeretet. Ugyan az emberek jönnek-mennek, az élet pedig olykor igazságtalan és kegyetlen, mindig lesz ott valaki, akinek a szeretete erőt ad a továbblépéshez. Ezt pedig illik viszonozni, de legfőképp meg kell tudni becsülni. Értékelni kell azt, hogy az életünkben vannak olyan emberek, akiket nyugodt szívvel hívhatunk fel akár hajnali négykor is, ők felveszik a telefont, sőt. Egy órán belül már velünk vannak.                                    

A szeretteink nem ítélnek el minket, amikor elrontunk valamit. Véleményt nyilvánítanak, ami néha nem egyezik a saját gondolatainkkal, mégis mindenben támogatnak, és ha végül nem úgy sül el a dolog, ahogy vártuk, ők nem vágják a fejünkhöz, hogy: „Én megmondtam.” Inkább egy nyugtató öleléssel vígasztalnak.                                                                                                                                         Mert vagyunk, akik vagyunk és tegyünk bármit, a feltétel nélküli szeretet mindig utolér minket.
A szeretet talán az egyetlen olyan dolog, amit nem kérünk, mégis megkapjuk. Valamivel ki kell érdemelni. Valamit valamiért, mert erről is szól a szeretet. Oda-vissza kell működnie az emberek között.

A szeretet nem drága verdákban, fullos villákban, világkörül utakban vagy értékes ajándékokban mutatkozik meg. A szeretet ragaszkodást, jóakaratot, őszinte érzelmeket takar, ezeknek az értéke pedig felbecsülhetetlen. Feltétel nélküli, önzetlen és mindent túlél.  Még a halált is, mert aki a legjobban szeretett, attól nem választhat el semmi és senki, szívünkben örökre él és erőt ad.             

Ezt jelenti a szeretet. Nem veheti el tőlünk senki. Soha.

Gimesi-Merkler Nikolett


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése