2013. május 1., szerda

Unatkozó milliomos páncélban- Vasember 3. kritika


Robert Downey Jr. negyedszerre is felölti intelligens páncélzatát, ezúttal a harmadik Vasember mozi kedvéért. Legutóbb a Bosszúállókban láthattuk hasonló harci díszben küzdeni a földöntúli ellenséggel, s ezt a tényt, ha akarnánk, sem felejthetnénk el, lévén kicsit többször is kapunk rá utalást a két óra alatt, mint ahogy az feltétlenül szükséges lenne. De hát, Marvel univerzum…

Egy már két részt megért széria korrekt folytatása nem egyszerű, főleg, ha új rendező veszi kézbe az ügyet. A Jon Favreau munkáját „megöröklő” Shane Black minden eddiginél pazarabb akciójelenetekkel, több humorral, és több civil ruhás Vasemberrel igyekszik felülmúlni előde alkotásait, ám hogy ez mennyire működik, arról már most megoszlanak a vélemények. Igaz, hogy viccesebb és jobban illeszkedik a tipikus szuperhős-mozi tematikába a korábbi filmeknél, de az első rész üdítő újdonságát azért nehéz überelni.

A történet kezdetén az egykori playboy, Tony Stark (Robert Downey Jr.) már pánikrohamokkal küszködő monogám zseni szerepében tetszeleg, korábbi kicsapongó életvitele csak egy bonyodalmat magyarázó rövidebb flashback erejéig kacsint vissza. A New Yorkban történtek (lásd: Bosszúállók) megviselték lelkét, ezért munkájába temetkezik, elhanyagolja kedvesét, Pepper Potts-ot (Gwyneth Paltrow), és a gonosz ellen is csak akkor hajlandó felvenni a kesztyűt, amikor már személyes terét fenyegeti. (De akkor aztán igazán látványosan harcol, főleg a 3D-nek köszönhetően.)

Bonyodalmak, fordulatok, jól kidolgozott ellenségek, újdonságnak számító gyerekkarakter, remek színészek, szellemes dialógusok viszik hátukon a filmet, szóval igazából akkor sem mondhatjuk rossznak, ha az előzetesek alapján teljesen másra lehetett számítani. Kellő mennyiségű akció és poén van benne ahhoz, hogy elfogyjon a popcorn, és kellő mennyiségű menő páncélzat, hogy elgondolkodjuk: miért nem lehet nekünk is egy sajátunk.

Robert Downey Jr. mint Tony Stark (Forrás: internet)
Vörös Dóra Rebeka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése