2013. május 9., csütörtök

Veszélyes sugarak- A napozás veszélyei


A fény jó hatással van ránk. Többek között lehetővé teszi a D vitaminok képződését, csökkenti a depressziót, növeli a mozgásigényt, továbbá a szabadban eltöltött idő jó hatással van közérzetünkre is. Nem szabad elfelejtenünk a sok jó dolog mellett, azt sem, hogy a napozás veszélyes is lehet.

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy megfeledkezett saját magáról, így arról is, hogy már hány órája van kint a szabadban, a napon. A legveszélyesebb napszak a leégésre a déltől három óráig tartó időpont.  Ha mégis huzamosabb ideig tartózkodunk a napon, mindig kenjük be magunkat naptejjel. Többször kenjük be a testünket, hogy elkerüljük a leégést.
A túlzott napozás ugyanolyan égési sérüléseket okoz, mint bármilyen más hőforrás, de lényeges, hogy sokkal nagyobb felületű (sokkal veszélyesebb) az égés. Az égési sérüléseket csoportosíthatjuk az égett bőrfelület százalékos megoszlása szerint, de az égett részek mélysége szerint is. 
Az égés mélysége lehet 1. fokú, ilyen égésfajta legtöbbször a túlzott napozás utáni. A 2. fokú égés jele, hogy hólyagok jelennek meg a bőrön: itt már mélyebb bőrrétegek is megégtek. Ritkán előfordul 2. fokú égési sérülés napégés miatt is. A 3. fokú égés nagyon súlyos, a bőrt szinte teljesen átégető károsodás. 
A szakemberek szerint már egyetlen komolyabb leégés végzetes folyamatokat indíthat el, a bőrrák kialakulásához, vagy a bőr helyrehozhatatlan károsodásához vezethet. 

Bőrrák napozás miatt
Bizonyos típusú bőrrákok kicsik és úgy tűnnek, mint egy seb, amely vérzik, ezt követően var képződik rajta, ami begyógyul, majd újra vérezni kezd.

A melanoma esetében egy már meglévő anyajegy megváltozik, vagy egy új, gyanús külsejű anyajegy alakulhat ki.

A melanoma egy másik típusa a tartós napfényexpozíciónak kitett területen jelentkezhet sötét, lapos foltként, ami idővel még sötétebbé válik, megnő. Ezt lentigo malignának nevezik.
 

Szemkárosodás
A nap megégetheti a szemeit is. Az ultraibolya fény károsítja a retinát, a szemgolyó hátsó belső falán elhelyezkedő vékony látóideghártyát. A szemek égése károsíthatja a szemlencsét is.

Napégés kezelése
A napégés kezelése nem gyógyítja meg a bőrt, illetve nem akadályozza meg a bőr károsodását, de csökkentheti a fájdalmat és a duzzadást. A napégés jellemző módon néhány napon belül önmagától  is meggyógyul, de bizonyos házi praktikákat is jótékony hatásúak lehetnek. 
A tejföl, (joghurt) a leégett bőrre felkenve, és egy tiszta lepedővel beburkolva megnyugtatja, hűsíti a bőrt. A tejfölös kezelést az erős bőrpírra is javasoljuk. A langyos, vagy meleg vizes zuhanyozás - bár kissé fájdalmas eleinte - szintén segít a bőrnek visszanyerni természetes barna színét. Régen nem naptejet, hanem egyszerű sört használtak a napégés elkerülésére.


Szakonyi Ramóna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése