2013. május 22., szerda

Slam poetry est a 69 Music Pubban


Mint ahogy mostanában minden hónapban, így áprilisban is kellemes estére számíthattak a slam poetry est vendégei – náluk talán csak a slammerek érezték jobban magukat.


Akik nem ismerik ezt a viszonylag új műfajt:
A Magyarországon 2006 óta jelenlévő műfaj a magukat megmutatni kívánó, művészi beállítottságú fiatalokhoz szól. Lényege, hogy minden fellépő saját művét adja elő dal, vers, kritika vagy akár rap formájában. Az esteken gyakran használnak zenei aláfestést és pontozzák a résztvevők teljesítményét (általában 1-től 10-ig terjedő skálán).

Az áprilisi verselőest nehezen indult: a 20 órás kezdéskor alig 15-20 embert számlálhattunk a pubban. A verselők azonban nem estek pánikba: elszórakoztatták magukat és a maroknyi nézőseregüket rögtönzött előadásukkal. A nézőszám lassan, de emelkedett, az est vége felé már teltház hallgatta a verseket.


A fellépők között volt, aki a szuperhősöket öntötte versbe, mondván körülvesznek minket az élet minden percében, csak nem vesszük észre őket: akár a buszmegállóban mellettünk is állhatnak („áruval tölti fel a városszéli remény boltját”). Mersich Ádám (Meró) előadásában megjelent az oktatás fontossága is, kissé más felfogásban és szemléletben, mint ahogy eddig megszokhattuk: örülj, hogy tanulhatsz! („Nagyra becsült értelmiségi; öntelt főiskolás”). Volt, aki az állatokhoz hasonlította magát, bohém életfelfogásával megmosolyogtatta a közönséget.

Az est versenye az álmok jegyében telt el, azaz a téma az álmok világa volt, a versenyt is elköré építették. Az egyik legsikeresebb feldolgozásnak tekinthető Moha (Mohamed Baaj Ádám) Sweet Dreams dallamára írt verse. Filozófiai hangvételű írásként megjelent a psziché és a kor közötti kapcsolat, valamint a varázsgomba okozta révület is.


A verseny győztese, Varga Richárd a maximális 40 ponttal vehette át az első díjat. Versében az élet sikeres és boldog folyamatát örökítette meg: milyen magyarnak lenni; milyen, ha az embernek van egy társa, akivel együtt öregedhet meg, akivel együtt érezheti, hogyan telik az idő.

A résztvevők között két lány induló is volt, közülük Süni a második helyen végzett 39,5 ponttal.
Az irodalomra és a szabad költészetre fogékony fiatalok a 69-ben rendezett esteket figyelemmel követhetik a facebookon is. Krausz Dávid szervezésében a verselők minden alkalommal újdonságokkal várják a nézőket. Ide kattintva elérhető a slam poetry következő eseménye.


Major Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése