2013. május 11., szombat

Próbálj meg lazítani! Interjú Dávid Diána masszőrrel - a masszázs pihentető erejéről


Mindenkinek szüksége van egy kis kikapcsolódásra a hét folyamán, nem élhetjük mindennapjainkat csak a kötelezettségeink teljesítésével. A legtöbb ember már elfelejtett kikapcsolódni a hétköznapok börtöni pörgéséből, pedig szükségünk van a pihenésre. Erre az egyik legjobb mód az, ha egy több ezer éves gyógykezelést választunk, vagyis a masszázst. 


Dávid Diána a masszázzsal tanulási szinten 2008-ban kezdett el foglalkozni. Előtte is érdekelte, szerette csak akkor még "nem tudom mit nyomkodok" szinten foglalkozott vele, aztán jött egy lehetőség, ahol sikerült mindent az alapjaitól- mit?miért?hogyan? - megtanulnia. Hévízre járt a Szent András Reumakórházba oktatásra, és 2009 júniusáig egy tanfolyam keretében tanulta a szakmát.

A masszázzsal kezelt páciensek többször is jönnek hozzád - folyamat, vagy egy-egy alkalom a jellemző?

A vendégeim többsége sportoló, de vannak olyanok, akik a folyamatos ülő vagy álló munka miatt igénylik a masszázst. A sportolóknál szezonfüggő, például vannak bringások, akiknél ha elkezdődik a bringás-szezon, akkor folyamatosan igénylik, ami heti alkalomszerű.
Mindemellett focizom egy női csapatnál, a lányok szoktak alkalomszerűen jönni. Azok a vendégeim, akik valamilyen panasszal fordulnak hozzám ( izomfájdalom,idegbecsípődés, fejfájás stb.), náluk általában úgymond panaszfüggő, ha érzik, hogy kellene, és hiányzik a szervezetüknek akkor hívnak, de van aki hetente-kéthetente visszajár. Akad olyan páciens is, aki javaslat alapján jön, kinek mennyi alkalomra lenne szüksége, hogy a kezelés hatásos is legyen.

Adsz-e nekik étkezéssel, életmóddal kapcsolatos tanácsokat is?

Étkezéssel, életmóddal kapcsolatban a sportolóknak nem nagyon kell tanácsot adni, hisz ők céltudatosak ezzel kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy a panasszal érkező vendégeknek inkább, ami ugye szintén panaszfüggő.

Mennyire egészíti ki egymást a masszázs és a jóga?

Egy komplex terápia kiegészítője lehet jóga is akár, de szerintem fordítva is lehetséges. A jógában rengeteg technika van, amit segítségül hívhatunk.

Ha valaki megy hozzád egy problémával, te tudod rögtön, h hova nyúljál?

Szakmából adódóan muszáj tudnom, hogy ha valaki egy problémával például egy folyamatos fejfájással fordul hozzám,  mik azok az izmok amiket masszírozni kell és lehet is,  milyen fogásokat lehet alkalmazni illetve lehet stb.

Milyen gyakran ajánlod a masszázst?

Masszázst probléma jelleggel szoktam ajánlani, illetve ki mennyire érzi, hogy szüksége lenne egy kis lazításra, kikapcsolódásra.

Hogy veszed észre, hogy itthon mennyire merünk elmenni masszőrhöz?

Van pár vendégem, aki például nagyon félt tőle és kellemesen csalódott. Szerintem ez korfüggő, illetve problémafüggő is. Általában mikor már "nagyon fáj" akkor adják rá a fejüket.

Milyen típusú masszázsokat szoktál végezni?

Gyógymasszázst, sportmasszázs, relaxációs masszázs a jellemző.

Van-e ennek a gyógyításnak lelki vetülete is?

Lelki problémák is nagyon kihatnak az emberi szervezet állapotára (izomfájdalom, merevségérzet, görcsös állapot stb..) amin egy alapos "kényeztető" masszázzsal, egy aromaterápiás nyugtató olajjal, relaxációs zenével nagyon sok mindent el lehet érni.



Nem kell tehát csüggednünk, ha nincsen rá egy vasunk sem, mert a párunkat vagy barátunkat rávehetjük, hogy masszírozzon meg minket. A lényeg, hogy szánjunk időt magunkra.

Németh Diána

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése