2013. május 6., hétfő

Nyártól megújulva várja a nézőket és szerepelni vágyókat a celldömölki Soltis Lajos Színház


A Celldömölkön működő Soltis Lajos Színház Művelődési Egyesület színészével, Pesti Arnolddal beszélgettem a színház történetéről, előadásairól és felújításáról.


Mióta van színház Celldömölkön?
A színház története jóval előbb kezdődött, mint hogy megjelent volna Celldömölkön. Soltis Lajos, a veszprémi Petőfi Sándor Színház művésze 3-4 emberrel összefogva úgy gondolta, hogy a vidéki színjátszásnak van jövője. Elindították a Sitkei Színkört, amely országos ismertségre tett szert. 2001-ben történt sajnálatos autóbalesetben elhunyt Soltis Lajos és két színész kollégája. Ez törést okozott a színkör életében. Nagy Gábor lett a művészeti vezető, a színkörben bízó pár fiatal javaslatára a 2002-es évadot már Celldömölkön kezdték meg.

Hol léptek fel?
Legtöbbször Nyugat-Magyarországon, de egyre többször hívnak országszerte fellépésekre, évente kétszer (tavasszal és ősszel) Erdélyben is fellépünk, valamint színjátszótáborokat is szervezünk.

Milyen előadásokat készítetek?
Van több ifjúsági előadásunk és persze van a felnőtt közönséget célzó is. 4 éve kezdtünk el mozgásszínházzal foglalkozni. Ez olyan műfaj, ahol a gesztusokkal és attraktív elemekkel helyettesítjük a szavakat, a beszédet. 2011-ben Norvégiában is felléptünk a nemzetközi amatőr színház világtalálkozón. Miénk volt a nyitó előadás.

Milyen visszajelzéseket kaptok az előadásokkal kapcsolatban?
A visszajelzések többsége pozitív, hiszen sok helyre hívnak. Ha a közönség reakciójára vagy kíváncsi, akkor annyit mondhatok, hogy nagyon hálásak tudnak lenni egy-egy előadás után. Jó látni az arcokat, amik azt tükrözik, hogy elégedettek voltak a játékunkkal – azt érzik, hogy nekik és róluk játszottunk. A kicsiknek szóló színdarabok után pedig mindenképpen jó érzés, mikor a gyerekek állva tapsolnak és kiabálnak, hogy jöjjünk vissza. Az ember azért csinálja a színdarabot, hogy aki megnézi, az élvezze. Ez általában sikerül is.

A színház mellett stúdiós képzés is működik Celldömölkön. Innen kerülnek ki a jövő tehetségei?
A színi társulat mellett párhuzamosan működik B. Péter Pál vezetésével a stúdiós képzésünk. 6 és nagyjából 20 év közötti, a színészet iránt érdeklődő és fogékony fiatalok jelentkezését várjuk. Jelenleg a társulat 80-90%-a ebből a stúdióból került ki. Jelenleg 25 fiatal dolgozik rajta, hogy végigjárja a hároméves rendszert és színésszé váljon. A felvételi után hetente vagy hetente többször (ahogy lehetőség van rá) tartunk próbát, ezek persze változóak, ki mikor ér rá.
A rendezőket és színészeket képző Nemzetközi Táborunkat, a színészek és színházbarátok bálját, mesefesztivált, előadó-művészeti fesztivált, vers- és prózamondó versenyt minden évben, míg a Soltis Lajos Színháztalálkozót kétévente rendezzük meg.

2004 óta a mozi épületét használjátok a próbákra és előadásokra, amely régóta felújításra vár. Mire fordítjátok az önkormányzattól most kapott 500 ezer forintot?
Nem kaptunk semmilyen megkötést, szabadon felhasználhatjuk a támogatást. Mindenképpen a színház épületének külső burkolatát szeretnénk rendbe hozni. A belső részt sikerült annyira felújítanunk, hogy a 130 főt befogadó helyiség alkalmas legyen színdarabok előadására. Az elmúlt években már megtörtént a nyílászárócsere, a fűtőtestek javítása, a lámpaállványok beszerzése. Idén lebonthatjuk a vetítővásznat és nekiállhatunk az épület külső tatarozásának, főleg a vakolat, a tető és az épület egy részének javításának.

Neked milyen céljaid vannak a színházzal?
Én 9 évesen kapcsolódtam be a színi társulat életébe. Színészként 5 éve vagyok a társulat tagja. Szeretném folytatni, amíg lehet, de nem zárkózom el attól sem, hogy máshova menjek játszani. Örök kérdés, hogy amatőr vagy alternatív színkör közé tartozunk-e, hiszen az amatőrnél kicsit több (a sok évi tanulás és előadások alátámasztják ezt), de mégsem ebből élünk meg. Ha kapnék egy olyan lehetőséget, amely fizetést is ígérne, nem utasítanám vissza. Természetesen először felújítani szeretnénk a színház épületét, ami a tervek szerint nyáron meg is kezdődhet.

Major Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése